Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filipínský exprezident je obviněn ze zneužití moci. Zpackanou akcí zhatil dohodu s muslimy

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Bývalý filipínský prezident Benigno Aquino byl obžalován ze zneužití pravomoci, z korupce a podvodu. Připisuje se mu vina za nepodařenou bezpečnostní akci proti povstalcům, při níž v roce 2015 zemřelo 44 policistů.

Incident ohrozil nově uzavřenou dohodu o usmíření s muslimskými separatisty na jihu Filipín a vyvolal největší krizi v období Aquinovy vlády, jež spadá do let 2010 až 2016.

Aquino podle žalobce vydal souhlas, aby byl do akce zapojen už odvolaný policejní velitel. Přitom ministr vnitra ani nový velitel policie o ní předem nevěděli.

Do města Mamasapano vtrhly v lednu 2015 desítky policistů, aby zadržely podezřelého z bombových útoků. Postavili se ale proti nim bojovníci z povstalecké Fronty islámského osvobození Morů (MILF). Boje trvaly téměř 12 hodin, policisté sice zabili dva radikály spojované se sítí Al-Káida, ale protivník měl výraznou přesilu a 44 policistů nepřežilo.

Vláda předchozího roku, v březnu 2014, uzavřela mírovou dohodu s MILF a zákon o ní v době incidentu v Mamasapono ještě čekal na souhlas v Kongresu, ale po lednových událostech se schvalovací proces zastavil.

Současný prezident Rodrigo Duterte chce zákon týkající se MILF prosadit. Má zajistit neklidnému muslimskému jihu větší autonomii.

Témata:  Filipíny Benigno Aquino

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy