Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelové zmizelo 30 tisíc uprchlíků. Nikdo neví kam

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - V Německo zmizelo úřadům z radaru přes 30 tisíc odmítnutých žadatelů o azyl, informovaly média ve čtvrtek. Ti měli být deportování z Evropy, ale nikdo neví, kde teď jsou. Tato zpráva tlačí na kancléřku Angelu Merkelovou, aby udělala další ústupky ve své migrační politice. Jinak hrozí, že jednání o koalici ztroskotají.

Potenciální koaliční partneři se obávají, že by se mohla opakovat krize z roku 2015, proto tlačí na kancléřku, aby udělala potřebné ústupky. Mezi Němci se mezitím šíří nejistota a strach o bezpečnost, 30 tisíc uprchlíků, kteří měli podle zákona opustit zemi, jsou teď k nenalezení. Můžou být ve Francii, v Rakousku, nebo se schovávat v německých ulicích.

Podle listu Bild žilo loni v Německo 1,6 milionů uprchlíků. Úřady jsou prý přehlcené žádostmi, že už jim nezbývá moc času na sledování těch, kteří mají zemi opustit. Podle dat, které získala agentura Reuters, podalo v první polovině letošního roku přes 320 tisíc uprchlíků žádost o azyl, to je až pětkrát vyšší počet než loni v tom samém období, ačkoliv do země přichází mnohem méně lidí.

"Administrativa v tomhle stavu nestíhá posoudit žádosti v daném termínu," tvrdí úředník Erich Mueller-Fritzsche. I když se počet příchozích uprchlíků za posledních 18 měsíců snížil, v zemi zůstává vysoký počet těch, kterým byl azyl zamítnut, protože deportace je velmi pomalá. Lidé se obávají, že frustrovaní uprchlíci by si mohli svou zlost vylévat na ostatních.

"Potřebujeme mít lepší dohled. Musíme vědět, kdo sem přišel, kdo tady je a kdo odešel," řekl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann, který je znám svým odmítavým postojem vůči uprchlíkům. Neúspěšný žadatel o azyl z Tunisu loni zaútočil dodávkou na vánoční trhy v Berlíně, kde zabil 12 lidí. V úterý pak policisté chytili syrského mladíka, který je podezřelý z přípravy bombového útoku. I jemu měl být azyl zamítnut.

Na Angelu Merkelovou útočí taky nový člen spolkového sněmu, strana Alternativa pro Německo, která si v letošních volbách získala přízeň voličů díky tomu, že odmítla islám a uprchlíky. "V Sýrie je válka už skoro pryč, je tam bezpečno, ale my tady stále přijímáme nové uprchlíky a ty, kteří přišli již dříve, tady stále necháváme žít," stěžovala si strana v oficiálním prohlášení.

Témata:  uprchlíci Německo Angela Merkelová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy