Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová přišla ve Francii o poslaneckou imunitu

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Paříž – Šéfka nacionalistické Národní Fronty (FN) Marine Le Penová dnes přišla o poslaneckou imunitu. Zrušilo ji francouzské Národní shromáždění. Podle ní jsou kroky směřující k jejímu vyšetřovaní politicky motivované.

Politička tak může být stíhána kvůli šíření fotografií zachycujících zvěrstva páchaná takzvaným Islámským státem (IS) na twitteru. Za zveřejňování fotografií znázorňujících násilí hrozí ve Francii podle agentury AP až tři roky vězení a pokuta ve výši 75.000 eur (přes 1,9 milionu korun).

Na konci roku 2015 umístila podle obvinění Le Penová na twitter tři fotografie zachycující zavraždění rukojmí IS. Jeden ze snímků ukazoval tělo amerického novináře Jamese Foleyho, jemuž islamisté uřízli hlavu.

Le Penová tak reagovala na srovnání její strany s IS, jež zaznělo v jednom televizním pořadu.

Už v březnu zrušil imunitu Le Penové Evropský parlament. Politička však mezitím byla zvolena do Národního shromáždění a Evropský parlament opustila.

Témata:  Marine Le Pen Francie Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.