Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN je zděšena: Klimatické změny vyženou z domovů asi 20 milionů lidí ročně

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Bonn - Experti OSN na konferenci v Bonnu varovali před dopady klimatických změn. Počet lidí prchajících každý rok před přírodními pohromami přesáhne 20 milionů. Ve zcela nové studii Světové banky se přitom píše, že počet "klimatických uprchlíků" má do roku 2050 vzrůst desetinásobně.

"To je něco, co mě opravdu děsí," řekl expert na klima z Rozvojového programu OSN (UNDP) Pradíp Kurukulasuríja. "Musíme se tomu postavit, naléhavost nemůže být větší," upozornil odborník.

Madeline Garlocková z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ve středu řekla, že lidi nutí k opouštění svých domovských regionů kombinace důvodů. Často je ve hře i pronásledování a násilí.

Její kolega zastupující mezinárodní charitativní organizaci Oxfam Jan Kowalzig řekl, že lidé v chudých zemích jsou vystaveni pětkrát vyššímu riziku, že budou muset kvůli extrémním projevům počasí opustit domov, než obyvatelé bohatých států.

Podle údajů Oxfam muselo v letech 2008 až 2016 každoročně vyhledat útočiště před bouřemi nebo záplavami v průměru zhruba 14 milionů lidí v chudších zemích, což bylo 0,42 procenta tamní populace. V bohatých státech to bývá zhruba necelý milion lidí, tedy 0,08 procenta obyvatel.

Témata:  uprchlíci globální ochlazování Německo OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy