Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švýcarský špion chtěl trochu adrenalinu. V Německu ho odsoudili

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Heraeus Metallhandelsgesellschaft

Frankfurt nad Mohanem - Švýcar (54) byl v Německu shledán vinným ze špionáže, soud mu uložil podmíněný trest ve výši jednoho roku a deseti měsíců odnětí svobody. Kauza pošramotila vztahy mezi Berlínem a Bernem.

V kauze šlo o snahu Švýcarska objasnit, jak německé finanční úřady postupovaly při kontroverzních nákupech dat ze švýcarských bank.

Německé úřady informace o kontech kupují proto, aby zjistily, zda ve Švýcarsku nejsou uložené nezdaněné peníze německých občanů, jak se tomu opakovaně v minulosti stalo.

Daniel M. v Německu nejméně mezi červencem 2011 a únorem 2015 v zájmu "cizí moci" prováděl špionáž. O jeho nasazení s cílem zjistit totožnost daňových úředníků, kteří se podílejí na nákupu dat o klientech švýcarských bank, věděli vysoce postavení švýcarští politici, což značně poznamenalo vztahy s Německem.

Švýcar se koncem října ke špionáži přiznal. Soudu řekl, že od švýcarské tajné služby NDB dostal na špionážní aktivity peníze. Celkem měl k dispozici kolem 90.000 eur (2,3 milionu Kč). Svou nelegální činnost Daniel M. zdůvodnil mimo jiné patriotismem a touhou po dobrodružství.

Přiznání bylo součásti dohody o výši trestu. Obžaloba požadovala podmíněný trest ve výši dvou let, obhajoba doporučovala půldruhého roku. Soud se rozhodl pro střední cestu. Danielovi M. také uložil finanční trest ve výši 25.000 eur.

Témata:  Německo Švýcarsko špionáž

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy