Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt v sevření Islámského státu, hrozba roste i na západě země

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Káhira - Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí dnes varoval, že se teroristé z Islámského státu (IS), přesouvají z Blízkého východu do Libye. Z ní se pak zřejmě budou snažit dostat se do Egypta. Země má přitom řadu starostí již na východě, tedy Sinaji.

Podle Sísího je přirozené, že se členové IS snaží dostat do Libye, jelikož tam velké části území mají pod kontrolou islámští radikálové. IS bojuje o své poslední pozice v Sýrii, v Iráku byl zatlačen k syrské hranici.

Sísí hovořil také o vybavení egyptské armády, která se musí zaměřit právě na boj proti teroristům. "Musíme být vojensky schopni vyrovnávat poměr sil v tomto nevyváženém regionu. Riziku (terorismu) čelíme nejen my, ale také Evropa," řekl Sísí na tiskové konferenci v Šarm aš-Šajchu.

Egypt dostává ročně od USA jako vojenskou pomoc 1,3 miliardy dolarů (29 miliard Kč), od roku 2014 nakoupil za více než deset miliard dolarů z Francie bojová letadla Rafale a vrtulníky k přepravě osob, od Ruska pak letadla MiG-29 a útočné vrtulníky, od Německa ponorky.

Egypt nečelí jen hrozbě lidí z IS, kteří by se mohli z Libye dostat do Egypta přes jeho západní hranici, ale také radikálům, kteří už dlouho bojují proti egyptských bezpečnostním složkám na Sinajském poloostrově. Kolik přesně jich tam působí, není známo, odborníci jejich počet odhadují na tisíce.

V Egyptě teď vyvolávají obavy množící se útoky na západě země a spekuluje se, že se tam možná otevírá další bojiště, kde bude muset armáda zasahovat. Při říjnovém útoku extremisté přepadli policisty. Úřady hovoří o 16 mrtvých, ale bezpečnostní představitelé až o 50. Sísí tvrdil, že při protiútoku přišlo o život 14 radikálů. Zadržen byl jeden cizinec, který se přepadové akce zúčastnil. Podle prezidenta se skupina chystala zaútočit na koptský klášter v poušti.

Témata:  Abd Fattáh Sísí Egypt Islámský stát

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy