Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron navštívil Saúdskou Arábii, jednal o Jemenu a Libanonu

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Rijád - Francouzský prezident Emmanuel Macron nečekaně navštívil Saúdskou Arábii. Ve čtvrtek večer ho přijal korunní princ Muhammad bin Salmán. Podle agentury AFP se hovořilo o rostoucím napětí mezi Rijádem a Teheránem, o Jemenu a také o Libanonu.

Macron odsoudil sobotní raketový útok na letiště u Rijádu, kvůli němuž Saúdská Arábie a její spojenci uvalili blokádu na Jemen. Saúdská Arábie raketový útok připsala Íránu, jenž vyzbrojuje jemenské povstalce.

V království je od minulého týdne libanonský premiér Saad Harírí, který odtud také oznámil svou rezignaci. Zdůvodnil ji obavami o svůj život a kritizoval rostoucí vliv Íránu a šíitského Hizballáhu v Libanonu. Podle Bejrútu je Harírí v Saúdské Arábii zadržován proti své vůli a k rezignaci tam byl přinucen. Prezident Michel Aún ji nepřijal. Vůdce libanonských drúzú Valíd Džumblát dnes řekl, že je čas, aby se Harírí vrátil do Libanonu, ať už je v Saúdské Arábii dobrovolně, nebo ne.

Macron naznačil, že za jeho pobytu byly navázány "neformální kontakty" s Harírím, a odmítl spekulace, že Harírí chce odjet do Francie. Podle Macrona o to premiér nepožádal. Macron také řekl, že se na návštěvu Libanonu chystá příští rok. Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian řekl, že podle jeho informací se Harírí může v Saúdské Arábii volně pohybovat.

Francouzský prezident přijel do oblasti ve středu, aby slavnostně otevřel pobočku Louvru ve Spojených arabských emirátech. Po návratu ze Saúdské Arábie v Dubaji řekl, že je "potřeba mluvit se všemi" a že v Saúdské Arábii vyslechl "velmi tvrdé názory na Írán, které neodpovídají" tomu, co si sám myslí.

Témata:  Saúdská Arábie Írán Jemen Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy