Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak zacelit díru v rozpočtu EU? Německo by po brexitu mohlo dávat o čtyři miliardy eur více

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Po brexitu by Německo mohlo platit téměř o čtyři miliardy eur více do evropského rozpočtu, než kolik platí teď. Jak ale upozorňují média skupiny Funke, bude ještě záležet na tom, jak se členové EU dohodnou.

Po odchodu Británie z osmadvacítky, který je naplánován na 29. března 2019, bude ve společném rozpočtu chybět podle odhadů 10,2 miliardy eur (260 miliard Kč).

Kdyby zbývající státy EU měly vzniklou mezeru zaplnit podle stejných pravidel jako dosud, muselo by Německo platit o 3,8 miliardy eur (97 miliard Kč) více než teď.

Pro spolkovou republiku by to představovalo zvýšení plateb o zhruba 16 procent. V roce 2015 Německo do společného rozpočtu odvedlo 24,3 miliardy eur (620 miliard Kč).

Budoucího výše příspěvku Německa ale ještě není jistá. Vyloučeno není například krácení rozpočtu nebo posílení jeho příjmové stránky skrze daně.

Témata:  Německo EU Brexit

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy