Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový trend: Lidé si nechávají dobrovolně lámat nohy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Dillí - Podstoupením velmi bolestivé procedury riskujete, že navždy přijdete o možnost chodit. V krajním případě můžete dokonce zemřít. Přesto je vidina několika centimetrů navíc pro mnoho lidí natolik lákavá, že si dobrovolně nechají zlámat kosti v těle a pak měsíce nosí speciální protézu. Stejně je na tom i Komal z Indie.

Komal (24) navštívila v Dillí doktora Amara Sarina, po kterém chtěla podobně jako další mladé ženy několik centimetrů navíc. V Indii je totiž vysoká žena považována za velmi atraktivní, a má tak i lepší vyhlídky do budoucna. Stovky žen doufají, že jim odborná operace dopomůže získat lepší postavení nebo výhodnějšího manžela.

"Předtím jsem měřila jen 137 centimetrů, lidé se mi smáli a nemohla jsem si najít práci. Teď se cítím sebejistě," uvedla Komal po velmi bolestivém zákroku, během kterého jí zlomili kosti v obou nohách a po kterém musela dlouhé měsíce nosit speciálně upravenou ortézu.

Právě tímto způsobem totiž probíhá náročná operace, kterou Amar Sarin provádí už pět let. "Jde o jeden z nejtěžších výkonů kosmetické chirurgie a lidé ho podstupují po jednom až dvou měsících spolupráce s lékařem, který pravděpodobně sám experimentuje. Neexistuje správný výcvik, nic," říká Sarin.

Zdá se ale, že ani zájemce ze zahraničí tohle příliš neodrazuje. Levné kvalifikované síly v Indii navštěvují stovky lidí nejen z Asie, ale i z Evropy či Ameriky. Indie na zákrocích pro turisty vydělává zhruba tři miliardy dolarů ročně, nejvíce přitom proudí do rozpočtu právě z oboru kosmetické chirurgie.

Indky jsou ochotné mnohdy rozprodat kvůli pár centimetrům navíc i rodinný majetek. Rodina Komal třeba prodala drahocennou půdu po předcích jen proto, aby měla dcera "lepší" život. Nyní stejný zákrok čeká i její sestru.

"V Indii je to nyní trend. Denně mám 20 telefonátů - lidé mi říkají: chci být vyšší, musím být vyšší," říká Sarin, který za svou pětiletou kariéru vykonal už na 300 těchto drastických zákroků.

Témata:  Indie ženy zdraví

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy