reklama

Soud zakázal veřejné opakování částí Böhmermannovy básně zesměšňující tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Satirikův advokát uvedl, že komik je rozhodnut jít v případě nutnosti až k ústavnímu soudu.

Svým úterním rozhodnutím se justice dopustila vážné chyby, řekl agentuře právník Christian Schertz. Hamburský zemský soud podle něj sice konstatoval, že dotyčná báseň je umělecké dílo, ale následně ho rozložil, aby zakázal jeho jednotlivé části.

Schertz chce nyní ponechat Erdoganovi čtyřtýdenní lhůtu na to, aby vznesl takzvanou žalobu ve věci samé. Pokud tak turecký prezident neučiní, předběžné opatření pozbude platnosti. V krajním případě je obhájce odhodlán obrátit se až na ústavní soud.

Böhmermann svou básní přednesenou v pořadu Neo Magazin Royale vysílaném na veřejnoprávní stanici ZDF na konci března navázal na satirický pořad extra 3 v regionální severoněmecké televizi NDR, v němž předtím zazněla posměšná píseň na Erdoganův účet.

V další básni líčil tureckého prezidenta jako někoho, kdo provozuje sex s ovcemi či kozami, kdo bije dívky a sleduje dětské porno, ale i jako homosexuála. Přirovnal ho k Josefu Fritzlovi, který více než 20 let věznil ve sklepě svou dceru a zplodil s ní sedm dětí, a Wolfgangovi Priklopilovi, který věznil osm let Nataschu Kampuschovou.