reklama

Start lodi k ISS byl odložen o den. Další časový prostor se otevírá až v neděli ve 13:14 SEČ. Jedná se o již osmou podobnou misi na orbitální základnu v rámci smlouvy, kterou firma uzavřela s NASA a která má hodnotu 1,9 miliardy dolarů (41,6 miliardy korun).

Cygnus má dopravit do ISS 3,3 tuny potravin, zásob, vybavení a materiálu pro vědecké experimenty, včetně družice, která má testovat, jak bakterie rostou v mikrogravitaci.

"Mikrobiální rezistence na antibiotika by mohla představovat riziko pro astronauty v prostoru, kde je jejich imunitní systém oslabený," upozornila NASA.

"Vědci se domnívají, že výsledky těchto experimentů by měly pomoci při navrhování efektivních antibiotik k ochraně astronautů během dlouhých vesmírných misí," dodala NASA, která doufá, že bude posílat mise s lidsou posádkou k Marsu po roce 2030.

Jakmile Cygnus dospěje k ISS a vyprázdní tam svůj náklad, naloží se odpadky. Při návratu na Zemi v prosinci by měla shořet v atmosféře, respektive se rozpadnout nad Tichým oceánem.