reklama

V Británii se dnes lidé v ulicích, na náměstích i na nádražích zastavili, aby si dvěma minutami ticha připomněli hrůzy první světové války. Při té příležitosti se v 11:00 (12:00 SEČ) výjimečně rozezněl i Big Ben, když odbil 11 úderů. Zvony nyní budou mlčet až do 23. prosince.

Mnoho Britů dnes má na prsou nebo na klopě připnuty papírové květy vlčího máku symbolizující rostliny které kvetly na bojištích během krveprolití na západní frontě.

V Paříži dnes francouzský prezident Emmanuel Macron při slavnosti na Champs-Elysées položil věnec k soše válečného premiéra Georgese Clemenceaua, který se stal jedním z architektů mírového uspořádání po 1. světové válce. Macron poté učinil prohlídku nastoupených vojáků a položil další věnec na hrob neznámého vojína u Vítězného oblouku.

Také ve Varšavě se polský prezident Andrzej Duda zúčastnil slavnosti u hrobu neznámého vojína a pronesl projev, v němž mimo jiné připomněl zakladatele nezávislého polského státu po 1. světové válce v čele s maršálem Jozef Pilsudským, pro které "vize svobodného, nezávislého Polska byla důležitější než cokoli jiného". Oslav se přes napjaté vztahy mezi Varšavou a Bruselem zúčastnil i předseda Evropské rady a bývalý polský premiér Donald Tusk.