reklama

Orban vede neustálou kampaň proti přistěhovalectví, prosazuje kontrolu nad médii a soudy a kritizuje úsilí o prohloubení evropské integrace, obdržel jednomyslnou podporu všech 1358 delegátů stranického sjezdu, aby vedl Fidesz další dva roky.

Pět měsíců před volbami jsou průzkumy veřejného mínění vůči Fidesz příznivé, a dávají tak straně naději na další přesvědčivé vítězství. Na druhé místo se má navíc šanci prodrat krajně pravicový Jobbik, který jde v projevech nacionalismu ještě mnohem dál.

"Neexistuje nálada pro změnu vlády v Maďarsku, stejně jako nálada pro změnu opozice," řekl Orbán za smíchu a potlesku svých spolustraníků.

Ve svém projevu dodal, že bojuje proti "globalizačním" názorům, které ohrožují křesťanské národy EU a jejich morální základy, z čehož opět obvinil amerického miliardáře maďarského původu George Sorose. Sorosova nadace mimo jiné přispívá i organizacím pomáhajícím uprchlíkům. "Některé země v Evropě se rozhodly překročit křesťanství a svůj vlastní národní charakter," řekl dnes Orbán. "Chtějí vstoupit do postkřesťanské, postnárodní éry," dodal.