Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie uctila památku obětí teroru z roku 2015. Hollande vzpomíná, jak zachránil životy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Paříž - Francie si dnes připomíná druhé výročí teroristických útoků, při kterých na různých místech Paříže zemřelo 130 lidí a přes 350 jich bylo zraněno. Prezident Emmanuel Macron v doprovodu své manželky Brigitte nejdřív zamířil na Stade de France, kde i v přítomnosti svého předchůdce Françoise Hollandea zahájil sérii projevů úcty k obětem atentátů.

Prostranství před stadionem na severu metropole se stalo prvním ze šesti míst, kde tři islamistická teroristická komanda spáchala nejhorší atentáty ve francouzských dějinách. Macron před tamní pamětní desku, připomínající první oběť atentátů - portugalského přistěhovalce Manuela Diase, položil kytici z červených, bílých a modrých květů.

Hollande, který byl tehdy na stadionu, kde se konalo přátelské fotbalové utkání mezi Francií a Německem, dnes v rozhovoru s televizí France 2 popisoval, jak zaslechl explozi, ale přesto nechtěl ze stadionu utéct, "aby nikdo neměl dojem, že je ohrožena veřejnost". Rozhodnutí zůstat na stadionu podle něj "určitě zachránilo životy".

Macron si s příbuznými obětí potřásl rukou a přesunul se k dalším místům krveprolití, restauracím a barům Le Carillon, Le Petit Cambodge, La Bonne Bière, Comptoir Voltaire a La Belle Equipe, kde vzpomínkové akce pokračovaly v podobném duchu.

Poslední zastávkou prezidenta a dalších politiků a pozůstalých byl klub Bataclan, který byl při pařížských atentátech před dvěma lety dějištěm nejhoršího krveprolití. Teroristé tam postříleli 90 lidí při koncertu americké rockové skupiny Eagles of Death Metal.

Právě americká kapela dnes nečekaně vystoupila na smutečním shromáždění před radnicí 11. pařížského obvodu, nedaleko Bataclanu. Frontman Jesse Hughes zazpíval při akci pořádané organizací obětí atentátů Life for Paris písně Save A Prayer a I Love You All the Time. Hughes a kytarista Dave Catching pak lidem rozdávali bílé růže.

Podle agentury AP vystoupil Hughes na pódium viditelně dojatý. "Jsem tak šťastný a rád, že vás všechny vidím. Jediným důvodem, proč tu stále stojíme, je ten, že všichni milujete rock and roll," řekl Hughes.

Témata:  teroristické útoky v Paříži Francie Paříž

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy