Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin se setkal s Erdoganem. Turecko se podivuje nad prohlášením o Sýrii

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Soči - Ruský prezident Vladimir Putin se dnes v Soči sešel se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Řekl, že vztahy zatížené incidentem na syrsko-turecké hranici, kde turecké stíhačky v roce 2015 sestřelily ruský bombardér, se už plně normalizovaly.

Obě země podle kremelského vůdce těsně spolupracují "prakticky ve všech směrech".

Erdogan dnes před odletem z Ankary do Ruska řekl, že jedním z hlavních témat jednání v Soči bude situace v Sýrii. V této souvislosti vyslovil podiv nad rusko-americkým prohlášením k Sýrii, na němž se nedávno ve vietnamském Danangu dohodl Putin s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

"Tomu moc nerozumím," řekl Erdogan. "Pokud vojenské řešení nepřipadá v úvahu, pak ti, kdo to tvrdí, by odtud měli své vojenské jednotky odvolat," řekl turecký prezident a dodal, že i o této otázce chce dnes s Putinem hovořit.

Předmětem jednání by měla být také realizace kontraktu na dodávku ruského systému protivzdušné obrany S-400 za více než dvě miliardy dolarů (asi 44 miliard Kč). Dodávka raket má začít během dvou let.

Témata:  Vladimír Putin Recep Tayyip Erdogan Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy