Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo čelí tvrdé kritice, schválně oddaluje sloučení rodin uprchlíků

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Řecko – Tisíce lidí, mezi nimi jsou i děti a nezletilí, jsou uvěznění v Řecku a čekají na svou šanci, aby mohli přijet za rodinou do Německa. Jenže Německá vláda jim stojí v cestě, neustálé komplikace oddalují termíny sloučení rodin. Zatímco Berlín kritizuje Atény za nedostatečnou přípravu, kritikové se sypou na německou vládu, že schválně zdržuje a zpřísňuje proces příjezdu uprchlíků.

Za vším stojí hlavně nedostatečná komunikace obou stran, kdy není zcela jasné, jací migranti jsou prověření a kteří ještě nebyli identifikovaní. Nyní čeká na vízum do Německa kolem 4500 tisíc lidí, minimálně dvě třetiny z nich jsou ještě děti. Ještě v červnu jich bylo jen kolem 2000 čekajících, ale stávající situace nutí mnohé uprchlíky k radikálním krokům. Desítka migrantů v Aténách na protest nedávno vyhlásili dokonce hladovění, dokud jim nebude umožněn vstup na německé území.

Německé ministerstvo vnitra čelí kritice, že tajně aplikuje kvóty na počet přijatých běženců, proto jich stále více zůstává uvězněných v uprchlických táborech a dlouze čekají, než přijdou konečně na řadu. Odpůrci poukazují na to, že zatímco nedávná studie uklidňovala občany z toho, že kvůli sloučení rodin dorazilo do země mnohem méně uprchlíků, než se čekalo, stalo se tak jen díky tomu, že většina je stále zadržených v táborech v Řecku.

„V září vznikla neoficiální dohoda mezi řeckou a německou vládou o tom, že bude limit na přijetí uprchlíků, kteří čekají na sloučení rodin,“ tvrdí aktivistka Salina Stroux. Sama věří, že Němci chtějí přijímat jen 70 uprchlíků týdně, proto lidem v řeckých táborech není umožněno odejít a stále čekají na povolení úřadů. Politici také čelí kritice, že uprchlíkům není poskytnutá žádná podpora, cestovné i bydlení si musí hradit ze svého.

V Německu zatím nejvíc za uprchlíky bojuje strana Zelených, zatímco jejich potenciální koaliční partner CSU dlouhodobě kritizuje otevřený postoj německé vlády. Europolitička Barbara Lochbihler (Zelení) je momentálně na cestě po řeckých táborech, kde se přesvědčuje o podmínkách, ve kterých jsou uprchlíci nuceni žít.

Podle Lochbihler jsou tábory nebezpečné, přeplněné a nehygienické. Navíc s přicházející zimou se podmínky ještě zhorší. „Mluvila jsem s lékaři, mnoho dětí nemůže vydržet tak nízké teploty,“ stěžuje si politička. V Minulosti mělo dojít i k úmrtím v táborech kvůli špatné připravenosti na zimu. Poukazuje také na to, že někteří jsou v táborech déle než rok, zatímco čekající lhůta by měla být maximálně osm až devět měsíců.

Témata:  uprchlíci Německo Řecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy