Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

4000 let starý chrám v Peru byl vážně poškozen požárem

Nevado Huantsan (6395m), autor: Bas Wallet
Nevado Huantsan (6395m), autor: Bas Wallet
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Lima – Asi 4 tisíce let starý chrám v Peru v neděli vážně poškodil požár. Jedinečná historická památka s nástěnnými malbami a dalšími archeologickými cennostmi se nachází v místě Ventarrón asi 660 kilometrů severně od hlavního města Limy.

Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na objevitele místa archeologa Waltera Alvu. Chrám byl objeven teprve v roce 2007 a archeologické práce kolem něj doposud pokračují.

Požár zavinili pracovníci na sousedícím pozemku, kteří zapálili pole cukrové třtiny. Plameny zasáhly i konstrukci chránící místo před slunečním žárem. Oheň zničil nástěnnou malbu a také keramické spojené nádoby.

„Během dvou hodin téměř všechno shořelo," řekl dnes Alva, který je ředitelem Muzea královské hrobky v Sipánu, které stojí asi 20 kilometrů od Ventarrónu. V této souvislosti si Alva postěžoval, že peruánské kulturní úřady Ventarrón v posledních letech zanedbávaly.

Témata:  Peru archeologie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.