Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédové bojují proti odstřelu vzácného bílého losa, podle policie je zvíře agresivní

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Úřady v západošvédské provincie Värmland chtějí odstřelit vzácného bílého losa. Ne všichni s tím ale souhlasí. Petici za záchranu zvířete iniciovala největší švédská organizace pro práva zvířat. Jen pár hodin po jejím vzniku ji podepsalo přes 20.000 lidí.

Představitelé organizace s více než stoletou existencí tvrdí, že u žádné jiné ze svých petic nezaznamenali tak rychlý nárůst podpisů. Informuje o tom server The Local.

Policie uvedla, že losí samec napadl ženu, která venčila psy. Zejména někteří starší obyvatelé se podle strážníků bojí kvůli zvířeti vycházet. Policie se proto minulý týden rozhodla pro odstřel. Myslivci se nejdříve pokusí losa vyhnat z obydlené oblasti, pokud však neuspějí, zabijí ho.

Zvíře upoutalo pozornost v polovině srpna, kdy je vyfotografoval a pak i natočil na kameru Hans Nilsson, radní z města Eda, které leží u hranic s Norskem. Nilsson stojí za druhou peticí za záchranu losa, kterou dosud podepsalo přes 10.000 osob.

Témata:  Švédsko zvířata

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy