Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin jedná s vůdci donbaských separatistů o výměně zajatců s Kyjevem

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Agentura TASS informuje o tom, že ruský prezident Vladimir Putin dnes telefonicky hovořil s představiteli separatistických východoukrajinských regionů, kteří v Doněcké a Luhanské oblasti řídí „lidové republiky". 

V rozhovoru s Alexandrem Zacharčenkem a Igorem Plotnickým debatoval Putin o možné „rozsáhlé" výměně zajatců mezi separatisty a Kyjevem.´

Prezident se odvolal na iniciativu ukrajinského politika Viktora Medvedčuka, stoupence Kremlu a údajného Putinova osobního přítele. Ten dnes při schůzce s kremelským šéfem v Istře nedaleko Moskvy prohlásil, že Ukrajina by mohla propustit 306 válečných zajatců a proruští povstalci 74 vězněných Ukrajinců.

Kyjev tvrdí, že separatisté zadržují nikoli 74, ale 152 ukrajinských zajatců.

Podle TASS podpořil inicitativu i patriarcha ruské pravoslavné církve Kirill. Výměna by se podle Medvedčuka mohla uskutečnit do konce letošního roku.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov agentuře TASS řekl, že Zacharčenko i Plotnickij návrh „vcelku" podpořili. Poukázali prý ale na to, že věc je třeba projednat s ukrajinskou stranou. Na dnešní návrh ukrajinská oficiální místa zatím nereagovala.

Témata:  Ukrajina Rusko Vladimír Putin Ukrajinská krize Luhanská lidová republika Alexandr Zacharčenko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy