Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedostatek másla ve Francii? Lidé panikaří. Média radí, jak si vyrobit vlastní

máslo
máslo
Foto: Pixabay

Paříž - Nedostatek másla ve Francii je sice jen sporadický, ovšem v zemi, která podle některých statistik konzumuje zdaleka nejvíc másla na jednoho obyvatele na světě, nejde o marginální záležitost.

Bez másla by croissant byl zdrclou hroudou mouky a proslulému francouzskému zapečenému sendviči Croque-Monsieur se šunkou a máslem by něco chybělo. Takže prázdný regál v obchodě, kde by mělo být vyskládané máslo, je ve Francii něco jako suchá bageta - hluboce znepokojující, napsal list The New York Times.

Laurence Meyreová, 53letá profesorka, si raději zašla udělat důkladné zásoby. "Řekla jsem si - nemít ve Francii máslo? To je šokující," řekla, když ji novinář zastihl v supermarketu.

Francouzské sdělovací prostředky chrlí rady, jak nahradit máslo, anebo jak si připravit vlastní. Jeden titulek se naléhavě ptal, zda bude na Vánoce máslo. Ministr zemědělství byl dotazován v parlamentu. Na internetu sdílejí uživatelé fotografie prázdných regálů a vtipálci zveřejňují inzeráty nabízející malé množství másla za nehorázné ceny. A nevyhnutelně musel vzniknout i hashtag #BeurreGate (beurre = francouzsky máslo).

Loni spotřebovala Francie zhruba osm kilogramů másla na jednoho obyvatele. To je více než dvojnásobek průměru v Evropské unii a více než trojnásobek množství ve Spojených státech.

Gérard Calbrix, šéf ekonomických záležitostí Svazu francouzských zpracovatelů mléčných produktů, řekl, že už od jara se očekával nedostatek másla. "Během posledního roku od června 2016 do letošního léta v Evropě klesla produkce mléka," dodal. "A zároveň stoupla poptávka po másle na všech světových trzích."

Několik faktorů může vysvětlit tento nepoměr mezi nabídkou a poptávkou. Produkce mléka v Evropě, která klesla už poté, co v roce 2015 skončily mléčné kvóty Evropské unie, se během léta 2016 propadla ještě níž kvůli špatné úrodě pícnin a nepříznivému počasí.

Mezitím, úměrně tomu, jak ze sebe máslo setřáslo část pověsti "nezdravé potraviny", stoupla celosvětově poptávka po něm - zvlášť ve Spojených státech a v Číně.

Jen v samotné Francii stoupla spotřeba másla v letech 2013 až 2015 o pět procent. Výsledek? Ceny másla prudce vzrostly na téměř 8000 dolarů (asi 176.000 korun) za tunu letos v září, zatímco v dubnu 2016 to bylo zhruba 2800 dolarů za tunu.

Témata:  Francie potraviny obchody máslo

Související

Aktuálně se děje

12:33

Jak na tom je Tereza Ramba? Lékaři učinili zásadní rozhodnutí

Česko během probíhajícího týdne zaskočila zpráva o hospitalizaci Terezy Ramby, která přiznala blíže nespecifikované zdravotní potíže. O něco později se objevily informace o diagnóze. Jaké jsou ale vyhlídky oblíbené herečky? Nejnovější zprávy jsou pozitivní. 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy