Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dánsko přebírá po Češích předsednictví v Radě Evropy

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Štrasburk - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ve středu oficiálně ukončil půlroční předsednictví České republiky ve Výboru ministrů Rady Evropy. Nyní je na řadě Dánsko.

Česko se během svého předsednictví zaměřilo hlavně na ochranu lidských práv osob patřících ke zranitelným či znevýhodněným skupinám, rovnost mužů a žen, posílení právního státu, podporu vzdělávání v oblasti lidských práv a jazykových dovedností.

Během svého předsednictví ČR podepsala nebo přímo ratifikovala pět mezinárodních úmluv Rady Evropy. K nejvýznamnějším akcím patřila konference na téma závaznosti soudních rozhodnutí, která se uskutečnila za účasti generálního tajemníka Rady Evropy Thorbjörna Jaglanda a špiček evropské i národní justice v červnu v Brně.

Rada Evropy je mezinárodní organizace, která zajišťuje spolupráci členských států zejména v oblasti podpory demokracie a ochrany lidských i sociálních práv a svobod. Založena byla v roce 1949. Předsednictví Výboru ministrů, jednoho z vrcholných orgánů rady, rotuje mezi 47 členskými státy podle abecedy. Česko zastávalo předsednictví od 19. května 2017.

Témata:  Rada Evropy Česká republika Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:22

Senátor: Ukrajina by mohla dostat dalekonosné střely ATACMS za pár dní

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy