reklama

Řeč je konkrétně o takzvaných řeckých jogurtech nebo jogurtech řeckého typu. Tyto výrobky jsou u Čechů oblíbené, mají ale jen pramálo společného se zemí, o níž se v názvu zmiňují. Aténám ale toto názvosloví vadí, a Unie jim dává za pravdu.

Řekové podle serveru EurActiv nesouhlasí s tím, aby čeští výrobci potravin označovali své jogurty jako řecké, a proti je i Brusel. "Komise je kvůli této záležitosti v kontaktu s českými úřady. Vysvětlila jim svou pozici a předala detailní rozbor,“ uvedl mluvčí Komise pro bruselský server.

Podle Komise může být použití termínu řecký jogurt pro potravinu vyrobenou mimo Řecko klamavé a vytvořit nekalou soutěž na evropském trhu. Česko se tak údajně dopouští porušování evropského nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

Podle české strany ale o klamání spotřebitelů nejde a jde o charakteristiku výrobku, ne o označení země původu. Podobně jsou na tom například frankfurtské párky, vídeňský řízek a další produkty.

Výrobky prodávané v Česku navíc musí nést jasné označení o zemi původu, z ní vyplývá, že se pod označením řeckého jogurtu neskrývá výrobek původem z Řecka. Tento argument ale Evropská unie vyvrátila už loni, kdy uvedla, že toto označení je nedostatečné.

Co bude dál je nyní otázkou. Server EurActiv.com uvádí, že Komise prověřuje materiály a vyhodnocuje, zda se spor za poslední rok nějak posunul. Není ale vyloučeno, že o zboží podobného značení přijdeme. A nebylo by to poprvé.

Zřejmě nejviditelnější a mediálně nejprobíranější kauzou bylo pomazánkové máslo. Podle EU ve skutečnosti nešlo o máslo, protože neobsahuje potřebné množství tuku. Místo něj tedy není kupujeme "tradiční pomazánkové".

Stejně tak jsme se museli rozloučit s marmeládou. Ta totiž může být vyráběna pouze z citrusů, což ta česká nesplňovala. Místo toho si nyní můžeme koupit džem.

Přísná pravidla dopadla také na alkohol. V zájmu ochrany spotřebitelů bylo zavedeno nařízení, podle nějž může označení rum používat pouze nápoj vyrobený z cukrové třtiny a melasy. Český Tuzemský rum se ale vyrábí z brambor, a proto i on byl nucen se přejmenovat na tuzemák.