Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co Turecko chce po EU? Velvyslanec se to snažil vysvětlit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ankara – Jak se vztahy mezi Tureckem a Evropskou unií vyostřují, někteří lidé se začínají ptát, co Ankara dohodou o uprchlících a snahami o přiblížení se EU sleduje. Hakki Akil, bývalý turecký velvyslanec v Saúdské Arábii a Turkmenistánu, který v současnosti působí jako turecký velvyslanec ve Francii, v rozhovoru pro server Al Monitor odhalil více.

Akil uvádí, že dohoda Turecka s EU o uprchlících je klíčová k ke „kompletnímu narušení nelegálních přechodů přes Egejské moře. Dohoda je založená na tureckém návrhu, který má čistě humanitární cíle. Naším hlavním cílem je zabránit ztrátě životů v Egejském moři, zničit pašerácké organizace a nahradit nelegální migraci legální."

Tyto cíle dohoda podle Akila úspěšně plní. „Zatímco denní průměr nelegálních vstupů do Řecka byl v říjnu 2015 7 tisíc lidí denně, minulý týden to bylo jen 50," podotýká a dodává, že v rámci dohody bylo zatím zpět vráceno 386 nelegálních migrantů a naopak 135 jich bylo přesídleno do Německa, Finska, Nizozemí, Švédska a Litvy.

Do budoucna se podle něj EU a Turecko společně budou soustředit na boj proti nelegální migraci. Zároveň ale podotýká, že prioritou Turecka jsou i jednání o přiblížení k EU. „Přístup k EU je pro Turecko strategickým cílem," tvrdí Akil.

Témata:  Turecko EU uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy