reklama

 V televizním projevu k národu po jednání s armádou a za její přítomnosti během celého vystoupení uvedl, že zůstane prezidentem do prosincového sjezdu své vládní strany Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF). Ta ho přitom v sobotu zbavila funkce jejího šéfa. Mugabe v projevu uznal kritické výhrady, které strana na jeho adresu vznesla.

ZANU-PF dala prezidentovi ultimátum k odstoupení z funkce hlavy státu do pondělního poledne (11:00 SEČ), jinak měl být spuštěn proces impeachementu. Vůdce zimbabwských válečných veteránů Chris Mutsvangwa agentuře Reuters řekl, že proces impeachementu bude pokračovat.

Proti Mugabemu se konaly opakované demonstrace, které někdy přerostly v násilnosti. Ve středu moc v zemi převzala armáda a uvrhla prezidenta a jeho ženu do domácího vězení.

Tvrdý postup proti Mugabemu už před tím ohlásil i šéf hlavní parlamentní opozice, Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Innocent Gonese. "Jestliže Mugabe neodstoupí do úterka, je jisté, tak jako že slunce vychází na východě, že bude spuštěn proces impeachementu," řekl agentuře AP. MDC se v minulosti neúspěšně pokoušelo Mugabeho sesadit, tentokrát se ale proti prezidentovi postavila i vládní ZANU-PF. S tou nyní MDC jedná o společném postupu, řekl Gonese.

O situaci v Zimbabwe po puči proti prezidentu Mugabemu bude jednat v úterý na krizovém summitu v Angole Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC). Zúčastní se hlavy států JAR, Zambie, Tanzánie a Angoly.

Mugabe se podle domácích médií, včetně státní televize, má dnes sejít k druhému kolu jednání s představiteli armády, která na něj minulý týden po nekrvavém puči uvalila domácí vězení, de facto převzala moc v zemi a snaží se Mugabeho přimět, aby odstoupil.