Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael deportuje Švédku, neuznal ji za židovku

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Tel Aviv/Stockholm - Izraelský imigrační úřad chystá deportaci Švédky Rebecky Floerové (64), které Izrael odmítl přiznat právo na přistěhování na základě zákona o návratu. Žena tvrdí, že se cítí být Židovkou a že Švédsko není pro Židy bezpečné.

Otec Floerové je Žid, který přežil holokaust. Podle informací izraelského imigračního úřadu ale od židovské víry konvertoval, což jeho dcera popírá. Ke své údajné práci pro misionářskou organizaci řekla, že pro ni pracovala jako psycholožka, ovšem s tím, že je Židovka. Přiznala, že byla jako dítě pokřtěna.

Poprvé do Izraele přijela před deseti lety a v poslední době žila střídavě v Izraeli a ve Švédsku. Žádost o povolení k pobytu v Izraeli podala s dokumentací o svém židovském původu. Patřily k ní i zápisy z jeruzalémského památníku obětem holokaustu Jad vašem o jejich příbuzných, které zabili nacisté.

V červencovém odmítnutí žádosti izraelský imigrační úřad uvádí, že žadatelka byla ve věku jednoho měsíce pokřtěna a později už jako psycholožka pracovala pro misionářskou organizaci, která věří v Ježíše. Floerová prohrála i odvolací řízení a Izrael má opustit nejpozději do neděle.

V rozhovoru s izraelským listem Haarec ale prohlásila, že pro Židy je teď Švédsko nebezpečnou zemí, protože se tam vzmáhá neonacismus a antisemitismus.

V rozhovoru Floerová prohlásila, že její prarodiče žili ve Vídni, když jejími ulicemi v roce 1938 pochodovali nacisté. Podle ní teď nacisté pochodují Göteborgem a Izrael ji odmítá přijmout. Vznesla otázku, zda bude muset být zavražděna, aby ji Izrael začal považovat za Židovku.

Témata:  Švédsko Izrael antisemitismus

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy