Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína představila svůj plán řešení migrační krize rohingů

Čína
Čína
Foto: Pixabay

Peking - Do rohingské krize mezi Barmou a Bangladéšem se vložila Čína. V první fázi plánu má být nastoleno "příměří" v Arakanském státě. Následně se musí Barma a Bangladéš dohodnout na návratu běženců, třetím krokem je pak dlouhodobé řešení založené na odstranění chudoby v oblasti Arakanského státu.

Čína je nejbližším spojencem Barmy a největším investorem v této zemi. Z barmského Arakanského státu uteklo do sousedního Bangladéše od konce srpna 620.000 příslušníků menšinového muslimského etnika Rohingů.

V Barmě dnes a v úterý jednají ministři zahraničí a další představitelé asijských a evropských zemí. Čína uvedla, že barmské a bangladéšské vedení její plán schválilo. V první fázi má být nastoleno "příměří" v Arakanském státě - kde barmská armáda po srpnových povstaleckých útocích na bezpečnostní stanoviště zahájila proti Rohingům rozsáhlé tažení - a zastaveno vysídlování místní populace.

Barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij ve svém dnešním projevu před asijskými a evropskými činiteli prohlásila, že svět čelí nestabilitě a konfliktům částečně kvůli nelegální migraci, která šíří terorismus. Exodus Rohingů konkrétně nezmínila, její řeč ale odrážela názory mnoha obyvatel převážně buddhistické Barmy, kteří Rohingy vnímají jako nelegální imigranty a kteří tuto menšinu obviňují z teroristických činů.

Cílem rozhovorů v barmské metropoli Neipyijtu je posílení politické a hospodářské spolupráce, nad jednáním ale visí stín stávající barmské uprchlické krize, uvedla agentura Reuters. Šéfové diplomacie Německa a Švédska se před dnešním začátkem rozhovorů připojili k šéfce evropské diplomacie Federice Mogheriniové a navštívili jeden z přeplněných uprchlických táborů v Bangladéši.

Mogheriniová dnes uvedla, že se snaží Su Ťij přesvědčit, aby přijala doporučení expertní komise k nastolení stability v Arakanském státě. Komise, v jejímž čele stojí někdejší generální tajemník OSN Kofi Annan, Barmu mimo jiné vyzývá, aby již udělila Rohingům občanství a zajistila jim další práva, která jim upírá.

Evropské země jsou připraveny pomoci s tímto procesem, podotkla Mogheriniová. Agentura AP ale uvedla, že Barma má v úmyslu většinu rohingských navrátilců umístit do nových "modelových vesnic", místo aby jim umožnila návrat na území, které předtím obývali. OSN tuto myšlenku již dříve kritizovala jako snahu vytvořit pro Rohingy de facto trvalé tábory.

Témata:  Čína Barma Bangladéš Rohingové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy