Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize v Německu: Prezident Steinmeier předčasné volby odmítl

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier
Foto: Reprofoto ČT

Berlín - Německý prezident Frank-Walter Steinmeier očekává od politických stran připravenost k rozhovorům, aby v dohledné době mohla vzniknout nová vláda. V dnešním projevu dal jasně najevo, že se pokusí zabránit předčasným volbám.

Dosavadní rozhovory o vládě ukončila v noci na dnešek FDP, podle níž jí ostatní strany nevyšly dostatečně vstříc. Politici CDU i Zelených krok svobodných demokratů kritizovali.

"Stojíme před situací, která ještě v dějinách spolkové republiky, tedy za téměř 70 let, nenastala," uvedl Steinmeier v narážce na to, že nyní není vůbec zřejmé, jaká vláda by mohla vzniknout. Sociální demokraté (SPD) totiž odmítají znovu vstoupit do velké koalice s CDU/CSU a žádná jiná realistická většinová možnost po krachu vyjednávání CDU/CSU, FDP a Zelených neexistuje.

"Strany se ve volbách 24. září ucházely o odpovědnost za Německo. Odpovědnost, kterou také podle představ ústavy není možné jednoduše přenést zpět na voliče. Tato odpovědnost daleko překračuje vlastní zájmy," řekl německý prezident, podle něhož by všichni zúčastnění měli znovu zvážit svůj postoj.

"Všechny politické strany zvolené do Spolkového sněmu jsou zavázány společnému blahu, slouží naší zemi," podotkl dále Steinmeier, který povede v příštích dnech rozhovory s vedením CDU/CSU, FDP a Zelených, ale i se stranami, u nichž není podíl na vládě kvůli programovým rozdílům vyloučen. Na mysli tím měl zřejmě především sociální demokracii.

Témata:  Frank-Walter Steinmeier Německo Konzervativní unie CDU/CSU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy