Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U americké hranice s Mexikem zemřel pohraničník, politici mluví o útoku

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - V americkém státě Texas nedaleko hranic s Mexikem ve službě zemřel člen pohraniční a celní stráže a jeho kolega utrpěl vážné zranění.

Podrobnosti o incidentu úřady nezveřejnily, texaský guvernér Greg Abbott a také texaský senátor Ted Cruz však hovoří o útoku, napsala dnes agentura AP. Případ převzal Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Cruz v reakci na incident v prohlášení uvedl, že událost je důkazem, že nezabezpečené hranice představují hrozbu pro obyvatele a také pro ty, kteří pomezí s Mexikem stráží.

Na událost na twitteru reagoval prezident Donald Trump, který poznamenal, že Spojené státy musí u hranic s Mexikem postavit zeď. „Příslušník pohraniční stráže by na jižní hranici zraněn, další těžce zraněn. Najdeme a poženeme k odpovědnosti ty, kteří jsou za to odpovědní. Postavíme zeď, musíme!" napsal.

Stavbu zdi na hranici s Mexikem Trump slíbil v předvolební kampani. Chce také, aby vybudování bariéry, která podle něj má ochránit Spojené státy před kriminalitou a drogami z latinskoamerických zemí, zaplatilo Mexiko. To úhradu odmítá.

K incidentu došlo v neděli v oblasti známé jako Big Bend. Oficiálně je známo jen to, že pohraničníci byli na hlídce a zasahovali u blíže neupřesněné události. Následně jeden z pohraničníků zavolal o pomoc a oznámil, že jsou oba zranění. Jeho kolega ale těžkým zraněním nakonec podlehl. Povaha zranění hlídky známa není, úřady pouze uvedly, že mrtvý neměl žádná střelná poranění.

Témata:  Mexiko USA Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy