Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při náletech ve východní Ghútě za týden zemřelo 80 civilistů

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Bombardování východní Ghúty poblíž Damašku ze strany syrské armády dál pokračuje. A to i přesto, že v regionu na základě červencových rozhovorů v kazašské metropoli Astaně měla platit bezpečnostní zóna. Pro 400.000 obyvatel východní Ghúty, kteří trpí nedostatkem jídla a léků, není před bombardováním úniku.

Jen za poslední týden si podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) nálety a dělostřelecká palba ve východní Ghútě vyžádaly životy 80 civilistů, včetně 14 dětí, napsala agentura AFP. Východní Ghúta je posledním větším územím u hlavního města, které je v rukou odpůrců syrské vlády. Armáda je obléhá od roku 2013.

Damašek zesílil bombardování regionu 14. listopadu poté, co povstalci z islamistické skupiny Ahrár aš-Šám zaútočili na základnu syrské armády. "V dlouhodobém horizontu by se syrská vláda měla pokusit získat opět kontrolu nad celou Ghútou, přestože to může dlouho trvat...Region se nachází příliš blízko hlavnímu městu... Opozice je obklíčena a nemá moc šancí uniknout," řekl americký expert na Sýrii Aron Lund. Povstalci v reakci na bombardování začali ostřelovat Damašek a zabili v uplynulém týdnu více než deset civilistů.

Šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán nicméně věří, že syrská vláda použila útok povstalců na základnu jako záminku pro bombardování východní Ghúty. Cílem Damašku podle něj je, aby se místní civilisté postavili proti rebelům. "Někdy se musíme skrývat v místech, která k tomu účelu nejsou určená, například v koupelnách či kuchyních, někdy tam musíme i spát," řekl osmadvacetiletý otec dvou dětí Madžid, který žije ve východní Ghútě.

O pokračujících bojích v Sýrii budou ve středu v Soči mluvit ruský prezident Vladmir Putin, íránský prezident Hasan Rúhání a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Írán a Rusko podporují v konfliktu syrskou vládu, Ankara stojí na straně povstalců. Všechny tři země se snaží spolupracovat s cílem vyřešit konflikt, který si dosud vyžádal více než 300.000 obětí na životech.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy