Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napjaté vztahy mezi Ankarou a NATO: Měli bychom přehodnotit členství v alianci, tvrdí Erdoganův poradce

Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Summit NATO v Newportu, Velká Británie (4.-5. září 2014)
Foto: NATO

Astana - Podle poradce prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana by Turecko mělo přehodnotit své členství v Severoatlantické alianci. Vztahy mezi Tureckem a jeho spojenci v NATO jsou v poslední době napjaté. Západní státy sledují se znepokojením utužování Erdoganova režimu pomocí masových čistek a soudního pronásledování lidí, kteří mu podle jeho názoru neprojevují dostatek loajality.

Yalçin Topçu svými slovy reagoval na poslední rozepři v NATO, kdy během cvičení v Norsku byl Erdogan zařazen na seznam nepřátel. Informovala tom dnes turecká média. „Tato organizace, která se zabývá všemi druhy nepřátelských postojů vůči svému členu, není pro nás nezbytná. Naše přítomnost v této instituci musí být naléhavě řešena parlamentem," citoval Topçua deník Cumhuriyet.

Tureckého prezidenta pobouřilo, že byla při bojovém cvičení použita jako obrázek nepřítele fotka zakladatele moderního tureckého státu Mustafy Kemala Atatürka a také Erdoganovo jméno. Turecko v reakci na incident, který se stal před několika dny, pak oznámilo, že z cvičení stahuje 40 svých vojáků. Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg se v pátek za to Ankaře omluvil.

Podle Stoltenberga to byla akce jedince, která neodráží oficiální postoj aliance. „Turecko je cenným členem NATO, který významně přispívá k bezpečnosti aliance," dodal Stoltenberg v prohlášení. I norské ministerstvo obrany později uvedlo, že události lituje.

Problematické je ale i jisté sbližování Turecka s Ruskem, od kterého se Ankara rozhodla koupit systém protivzdušné obrany S-400 za více než dvě miliardy dolarů (asi 44 miliard Kč).

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy