reklama

Činitelé obeznámení s postojem zemí bloku a přípravou společné závěrečné deklarace schůzky dnes uváděli, že projekt odstartovaný v Praze v roce 2009 není předstupněm členství Ukrajiny, Arménie, Ázerbájdžánu, Gruzie, Moldavska či Ukrajiny v EU ani "binární volbou" jejich zahraničně-politické orientace.

"Uznáváme evropské aspirace těchto zemí a těší nás jejich evropská volba," poznamenal dnes dobře informovaný unijní představitel. Podobná obecná a už na summitu v Rize před dvěma lety použitá formulace, která uspokojí například nizozemské obavy z případného rozšíření EU třeba o Ukrajinu, bude velmi pravděpodobně obsažena také v závěrečné společné deklaraci.

Unie zároveň zdůrazňuje, že vztah mezi blokem a každou z šestice zemí je jiný a "na míru šitý", východoevropské země si samy vybírají, do jaké míry chtějí s unií kooperovat.

Zatímco například Ukrajina má s EU nyní podepsanou rozsáhlou asociační a obchodní dohodu, s Běloruskem unie vede opatrnou a "kritickou" konverzaci o možném rozvoji budoucích vztahů. Ukrajinský prezident Petro Porošenko v Bruselu bude, unie ale nyní poprvé pozvala i běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka - umožnilo to zmírnění sankčního režimu vůči této zemi. Minsk ale nakonec vyšle ministra zahraničí Uladzimira Makeje.

Na okraj pátečního summitu je očekáván podpis dohody po posíleném partnerství mezi EU a Arménií, dál pokračují také přípravy nové rámcové dohody s Ázerbájdžánem. Unijní zástupci přitom zdůrazňují, že summit Východního partnerství není fórem, kde by se měly řešit roky zamrzlé konflikty mezi státy, například právě mezi Arménií a Ázerbájdžánem.

Unie na summitu slíbí zemím finanční a další podporu ve čtyřech oblastech definovaných jako "silnější hospodářství, lepší vládnutí, silnější propojenost a silnější společnost".

Sobotka vyráží na své poslední cesty

Tento pátek se Sobotka, jehož vláda podá demisi první pracovní den po nynější ustavující schůzi Sněmovny, zúčastní summitu Východního partnerství.

V pondělí se Sobotka počtvrté zúčastní summitu ve formátu 16+1, hlavním tématem jednání v Budapešti bude ekonomická spolupráce. Skupina vznikla z iniciativy Číny, poprvé se premiéři šestnácti zemí sešli s čínským premiérem 26. dubna 2012 ve Varšavě.

Sobotka se v Budapešti zúčastní zahájení ekonomického a finančního fóra, na kterém bude zastoupeno několik českých firem především z oblasti IT, překladatelství a tlumočnictví nebo finančních a právních služeb, informovala Hospodářská komora. Delegaci povede její prezident Vladimír Dlouhý.

Sobotkova vláda po volbách do Sněmovny funguje v omezeném režimu, dosluhující koalice ČSSD, ANO a lidovců již neposílá novým poslancům zákony a zabývá se jen neodkladnými záležitostmi.