reklama

"Putin zdůraznil připravenost aktivně napomáhat dlouhodobému politickému urovnání v této zemi (Sýrii)," uvedl Kreml. Podle komuniké ruský prezident Trumpovi o schůzce s Asadem řekl, že syrský vůdce potvrdil své závazky v politickém procesu: uskutečnění ústavní reformy a uspořádání prezidentských a parlamentních voleb.

Putin se také znovu vyslovil pro spolupráci s USA v boji proti terorismu, a to především pokud jde o koordinaci tajných služeb obou zemí. Tuto myšlenku podle Kremlu podpořil i Trump.

Putin se v pondělí v černomořském letovisku Soči setkal se svým syrským protějškem Bašárem Asadem. Prezidenti se shodli, že vojenská operace v Sýrii se chýlí ke konci, a zdůraznili nutnost zahájení politických jednání o budoucnosti této blízkovýchodní země.

Informaci o zdaru bojů v Sýrii potvrdil Putin i při dnešním setkání s českým prezidentem Milošem Zemanem. "V Sýrii jsou stále ohniska odboje, ale díky útokům našeho letectva a syrských spojenců se zmenšují," uvedl Putin s tím, že přes 98 procent syrského území mají pod kontrolou vládní jednotky.

Rozhovor obou prezidentů se týkal také Ukrajiny, Severní Koreje, Íránu a Afghánistánu.