reklama

Peking přerušil vztahy s Vatikánem v roce 1951 poté, co v zemi převzala moc komunistická strana a čínskou katolickou církev postavila mimo vliv papeže. Nemálo z 12 milionů čínských katolíků je součástí takzvané podzemní církve a zachovávají loajalitu papeži. Náprava vztahů s Čínou se stala jedním z bodů agendy papeže Františka i jeho předchůdce Benedikta XVI.

"Půjde o událost, která překročí hranice i čas a sjednotí odlišné kultury a civilizace," uvedl na tiskové konferenci Ču Ťien-čcheng, šéf Čínského kulturního investičního fondu. "Posílí přátelství mezi Čínou a Vatikánem a přispěje k normalizaci diplomatických vztahů," dodal zástupce Pekingu.

Čínská vláda a komunistická strana používají zmiňovaný fond jako prostředek takzvané měkké diplomacie, připomněla agentura AP.

"Krása a umění, jež překonávají strach i hranice, jsou skutečnými prostředky dialogu," řekla ředitelka vatikánských muzeí Barbara Jattaová. Novináře dále informovala, že do pekingského Zakázaného města poputuje na březnovou výstavu 39 objektů z vatikánské etnologické sbírky, které pochází z Číny. "V jistém smyslu se 39 ze zapůjčených objektů vrací domů," uvedla.

Čínská strana vatikánským muzeím propůjčí 10 pláten současného malíře Čang Jena a 30 dalších uměleckých děl, která budou představovat různá období čínských dějin.