reklama

Nikulina zadržela česká policie loni v říjnu v pražském hotelu. Podle Radiožurnálu se Nikulinovi po zatčení udělalo zle, takže skončil v nemocnici, kde ale žádné zdravotní problémy nezjistili. Zadržený byl proto převezen do psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích.

Pětidenní hospitalizace v léčebně byla podle Nikulinova advokáta Martina Sadílka jen účelovým prodloužením dvoudenní lhůty, kterou má policie od zadržení na podání návrhu na vzetí do vazby. "Tato lhůta byla několikanásobně překročena tím, že byl nezákonně hospitalizován. Ale i kdyby k té hospitalizaci nedošlo, tak podle našeho názoru byla lhůta překročena - byl sice podán návrh na vzetí do vazby, ale pan Nikulin nebyl k soudu dopraven v těch 48 hodinách," řekl Sadílek.

Podal kvůli tomu ústavní stížnost. "Tuto stížnost obdržel i náš odbor vnitřní kontroly, momentálně se stížností zabýváme. Vzhledem k tomu, že spisový materiál je stále ještě otevřený, nebudeme se k celé věci vyjadřovat," řekla Radiožurnálu mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

V léčebně byl Nikulin držen několik dní podle lékařské zprávy citované rozhlasem, protože byl po zadržení v akutním stresu a mohl by sám sebe poškodit.

Spojené státy Nikulina viní z devíti různých skutků z let 2012 až 2013, mimo jiné z útoku na profesní síť Linkedin. Rusko na Nikulina vydalo zatykač kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun. Obě země tak žádají o vydání Nikulina, který ale popírá, že je hackerem. Pražský vrchní soud v pátek veřejně projedná jeho stížnost proti rozhodnutí, které označilo za přípustné vydání do USA.