Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští poslanci navštívili Ukrajinu. Rusko pořád podněcuje konflikt, říkají

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev/Praha - Europoslanec Jaromír Štětina společně s exministrem Karlem Schwarzenbergem (oba TOP 09) navštívili Ukrajinu dva dny poté, kdy Evropský parlament přijal rezoluci o Krymských Tatarech. Podle nich Rusko s podněcováním konfliktu nepřestane.

Oba politici navštívili Doněckou oblast na východě Ukrajiny. V Kramatorsku vedli jednání s ukrajinským gubernátorem Pavlem Žebrivským, předsedou Oblastní státní administrace a vedoucím Vojensko-civilní správy Doněcké oblasti. Navštívili také kontaktní linii znepřátelených ozbrojených sil v oblasti Zajcevo, jižně od Kramatorsku. Vyplývá to z informací poslaneckého klubu ELS, které má server EuroZprávy.cz k dispozici.

"To, že dva evropští politici navštívili bezprostřední zónu konfliktu, je výraznou symbolickou podporou ukrajinského ozbrojeného boje proti ruským a separatistickým okupantům," uvedl po návratu europoslanec Jaromír Štětina. "Rusko bude konflikt udržovat. Slavné minské dohody neplní žádná ze stran. Ukrajina má podle nich pořádat v obsazených oblastech svobodné volby. Jak to má udělat, když je tam cizí armáda?" dodal čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Ukrajinský gubernátor Pavel Žebrivský tvrdí, že je "Evropa nutí, abychom vyjednávali s okupanty a teroristy." Politici se ale sami setkali s lidmi postiženými válkou. "Starší lidé z okupovaného území si chodí pro penze, které vydává ukrajinská vláda. Ukrajinci lidem v okupovaných územích pomáhají a všelijak je podporují. Pro vyplacení dávek musí ovšem obyvatelé z okupovaného území překročit frontovou linii, na které pak čekají často i 12 hodin ve frontách, jen aby navštívili úřady nebo své příbuzné. Přes všech 6 propustných bodů frontové linie projde denně 25 až 30 tisíc lidí," uvedl Štětina.

V Kyjevě následně oba jednali s Refatem Čubarovem, předsedou krymského parlamentu, tzv. Medžlisu. Jaromír Štětina Čubarovovi předal text rezoluce o Krymských Tatarech, kterou přijalo plénum Evropského parlamentu 12. května 2016. Pro Evropský parlament je prý nyní základní podmínkou znovunavázání vztahů spolupráce s Ruskou federací, včetně zrušení sankcí spojených s anexí Krymu, obnovení ukrajinské kontroly nad Krymským poloostrovem. Evropský parlament proto vyzval Ruskou federaci, aby ukončila politicky motivované pronásledování disidentů a občanských aktivistů. 

Témata:  Ukrajinská krize Jaromír Štětina Karel Schwarzenberg

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy