Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srbského prezidenta trest pro Mladiče nepřekvapil

Vlajka, Srbska
Vlajka, Srbska
Foto: Pixabay

Bělehrad - Odsuzující rozsudek nad bývalým velitelem bosenskosrbské armády Ratkem Mladičem byl očekávaný. Řekl to dnes srbský prezident Aleksandar Vučić.

Současně s tím vyzval Srby, aby svou pozornost nyní zaměřili do budoucnosti. "Abychom před nikým nevěšeli hlavu, ale šli směrem do budoucnosti, abychom přemýšleli o tom, kde a jak budeme žít my a naše děti, jak budeme chránit mír a budoucnost v regionu," citovala Vučiče televize B92. Srbové by se podle prezidenta neměli "utápět v slzách minulosti, ale v potu tváře budovat lepší společnou budoucnost".

Podobně se vyjádřila i předsedkyně srbské vlády Ana Brnabičová, podle níž se vynesený verdikt předpokládal. "Musíme hledět do budoucna, abychom konečně měli stabilní stát," řekla podle agentury Reuters premiérka novinářům během návštěvy norské metropole Osla. "Musíme nechat minulost za sebou," dodala.

Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes odsoudil Mladiče k doživotnímu vězení. Uznal ho vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby, včetně genocidy v souvislosti se srebrenickým masakrem.

Mezi vedoucími představiteli bosenských Srbů, kteří vesměs nepovažují haagský tribunál za nestranný, verdikt podle očekávání příznivý ohlas neměl. Mladen Ivanić, což je srbský zástupce v tříčlenném předsednictvu Bosny a Hercegoviny, dal podle agentury APA nad rozsudkem najevo zklamání. ICTY se podle něj nestaral o spravedlnost, ale o politiku. Tříčlenné předsednictvo je kolektivní hlavou státu.

Témata:  Radko Mladič Aleksandr Vučič Srbsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy