Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán se dál angažuje v Sýrii: Revoluční gardy chtějí mít slovo v dojednávání míru

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Íránské elitní revoluční gardy chtějí mít aktivní roli při dojednávání trvalého příměří v Sýrii. Jejich šéf Mohammad Alí Džafarí vyloučil možnost jednat o odzbrojení libanonského Hizballáhu. Spojenectví Íránu s Hizballáhem a zvyšování jejich vlivu v Sýrii je předmětem obav v Izraeli a vyprovokovalo také zásah Saúdské Arábie.

"Hizballáh musí zůstat ozbrojený, aby mohl bojovat proti nepříteli Libanonu, jímž je Izrael. Samozřejmě, že pro zajištění obrany Libanonu by měl mít ty nejlepší zbraně. O této věci se nedá vyjednávat," řekl podle íránské televize Džafarí.

Z Rijádu 4. listopadu rezignoval libanonský premiér Saad Harírí a zdůvodnil to rostoucím vlivem Hizballáhu a obavami o svůj život. Ve středu rezignaci pozdržel, ale trvá na tom, že Libanon, kde je politická složka Hizballáhu zastoupena ve vládě, má být v regionálních konfliktech neutrální.

Saúdská Arábie viní Írán z podpory šíitských povstalců v Jemenu a v roce 2015 kvůli tomu sestavila arabskou koalici a vstoupila do bojů na straně jemenské vlády. Írán podle Rijádu jemenské povstalce vyzbrojuje a nese odpovědnost za nedávný raketový útok na letiště u Rijádu. Podle Saúdské Arábie jemenským povstalcům s útokem, který zneškodnila saúdskoarabská protivzdušná obrana, pomohl právě Hizballáh.

Írán je za svůj raketový program kritizován. Džafarí k němu dnes řekl, že tento program má výhradně obranný charakter a jednat se o něm nedá. "Írán o své obraně vyjednávat nebude," prohlásil a odmítl výzvu francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby Teherán vyjasnil strategii íránského balistického raketového programu.

Témata:  Írán Sýrie Hizballáh

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy