Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soul se bojí agrese KLDR, kvůli olympiádě nejspíš odloží manévry s USA

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Jižní Korea zvažuje, že by příští rok odložila pravidelné společné vojenské cvičení se Spojenými státy, aby minimalizovala riziko agresivní reakce KLDR během zimní olympiády. Sportovní klání se mají konat v Pchjongčchangu, pouhých 80 kilometrů od hranic s KLDR.

Olympiáda se bude konat mezi 9. a 25. únorem, na termín 8. až 18. března jsou pak plánovány paralympijské hry. "Jihokorejská armáda zvažuje, že bude jednat s americkými silami o tom, aby se manévry Key Resolve nekryly s olympiádou," řekl podle agentury Jonhap nejmenovaný představitel jihokorejského prezidentského úřadu. Agentura uvedla, že toto téma by mohlo být předmětem rozhovorů ještě před koncem letošního roku.

Jihokorejský prezidentský Modrý dům v prohlášení sdělil, že o této záležitosti se zatím nejednalo. Ministerstvo obrany odmítlo zprávu agentury Jonhap komentovat.

Jihokorejská a americká armáda obvykle pořádají v březnu a dubnu manévry pod názvy Key Resolve a Foal Eagle, jichž se účastní kolem 17.000 amerických vojáků a přes 300.000 Jihokorejců.

Severní Korea zmíněná cvičení považuje za nácvik invaze do KLDR a tradičně proti nim protestuje. Někdy KLDR na manévry reaguje raketovými testy a dalšími agresivními akcemi.

Jižní Korea doufá, že účast sportovců z KLDR by mohla zlepšit vztahy mezi oběma zeměmi, a uvedla, že všichni severokorejští sportovci, kteří se na olympiádu kvalifikují, budou vítáni.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea U.S. ARMY

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy