Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zimbabwe prožívá historický moment, tvrdí MMF

Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Foto: European Union

Harare - Zimbabwe bude mít s největší pravděpodobností po 37 letech od pátku nového lídra. Odchod Roberta Mugabeho mnozí považují za zlomový moment v dějinách země

Šéf mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) v Zimbabwe Gene Leon agentuře Reuters řekl, že ekonomika potřebuje okamžité reformy.

"Dosavadní průběh roku 2017 byl pro autoritářské vůdce v Africe tvrdý," napsal v úterý americký server Quartz. V lednu po několikatýdenní politické krizi odstoupil prezident Gambie Yahya Jammeh, který v úřadu strávil 22 let. Nového prezidenta má od srpna Angola, kde 38 let vládl José Eduardo dos Santos. A nyní po nenásilném armádním převratu rezignoval jediný vůdce, kterého kdy poznalo samostatné Zimbabwe.

Nahradit jej má jeho spojenec ještě z dob boje za nezávislost Emmerson Mnangagwa, který ve středu hovořil o současném vývoji jako o "zrodu nové demokracie". Britský státní tajemník pro Afriku Rory Stewart to označil za "zcela zásadní moment v dějinách Zimbabwe". "Zimbabwe má historickou příležitost, aby se vydalo vlastní cestou," uvedlo po Mugabeho rezignaci americké ministerstvo zahraničí.

Nový lídr má však před sebou podle komentátorů spoustu práce, navíc panují obavy, že výměna politického vedení byla pouhou mocenskou hrou generálů, která vyhlídky obyčejných lidí nijak nezlepší. "Zdědil (Mnangagwa) ekonomiku v troskách, rozdělenou stranu a obyvatelstvo, které očekává velké věci," napsal zimbabwský opoziční deník NewsDay.

Témata:  Zimbabwe Mezinárodní měnový fond (MMF)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy