Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman otevřel v Jekatěrinburgu další podnikatelské fórum, obdržel čestný doktorát

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Moskva - V ruském Jekatěrinburgu byl dnes za účasti českého prezidenta Miloše Zemana otevřen podnikatelský seminář. Zeman také převzal čestný doktorát Uralské federální univerzity.

Podle ruských organizátorů byli na fórum pozváni zástupci firem z Uralského federálního okruhu, územní jednotky zahrnující šest ruských oblastí a autonomních okruhů.

Jekatěrinburg, za sovětské éry Sverdlovsk, je tradiční průmyslovou oblastí a hlavním střediskem ruského hutního a těžařského průmyslu. Působí tu řada metalurgických provozů a závody na zpracování mědi, hliníku nebo uranu. Oblast je významným centrem zbrojařského průmyslu.

K největším uralským podnikům se řadí obří strojírenský konglomerát Uralvagonzavod, s nímž podepsala smlouvu česká firma Pragoimex. Spolupracovat bude na modernizaci českých tramvají ČKD T-3 pro ruská města. Tramvaje by se měly modernizovat v závodě Uraltransmaš v Jekatěrinburgu. Zeman dnes na fóru zvlášť ocenil smlouvu, díky níž česká společnost Zetor Tractors dodá na ruský trh během příštích čtyř let několik tisíc traktorů.

Během podnikatelského fóra byly uzavřeny čtyři dohody mezi českými a ruskými firmami. Celkem bylo během Zemanovy návštěvy v Rusku podepsáno třináct kontraktů v celkové hodnotě kolem 20 miliard korun.

Čestný doktorát Uralské federální univerzity udělila Zemanovi Vysoká škola ekonomiky a managementu. Uralská univerzita má v regionu 14 odboček, navštěvuje ji v současné době přes 50.000 posluchačů. Vysoká škola, jejíž základy byly položeny ve 20. letech minulého století, nese jméno prvního ruského prezidenta z 90. let Borise Jelcina, který se u Jekatěrinburgu narodil a na místní univerzitě studoval. Na katedře bohemistiky uralské univerzity studuje kolem 50 ruských posluchačů.

Témata:  Miloš Zeman Rusko prezident ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy