Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děsivá bilance: V Středozemním moři od roku 2000 zahynulo až 33.700 migrantů

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Ženeva - Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) je Středozemní moře pro uprchlíky nejnebezpečnější hranicí na celém světě. Letos přišlo do Evropy již 161.010 běženců, tři čtvrtiny z nich dopluly k břehům Itálie.

Od roku 2000 do letoška při pokusu dostat se do Evropy ve Středozemním moři zahynulo nebo se pohřešuje 33.716 lidí.

Po loňském uzavření dohody s Tureckem a podpoře libyjské pobřežní stráže ze strany Evropské unie se počet migrantů, kteří ve Středozemním moři přichází o život, snižuje. Letos jich ale i tak byly téměř 3000. Na celém světě přitom podle IOM letos zahynulo celkem 5080 migrantů.

"Skutečný počet lidí, kteří nepřežili svůj pokus dostat se ze severní Afriky či Blízkého východu v posledních sedmnácti letech do Evropy, může být ještě mnohem vyšší," uvedl autor studie Philippe Fargues.

Oproti předchozímu roku se počet lidí, kteří hledají útočiště či lepší život na starém kontinentu, ale výrazně snížil. Ve stejném období loňského roku do Evropy totiž dorazilo 345.831 lidí.

Témata:  uprchlíci EU Itálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy