Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nad Berlusconim visí další obžaloba, prý uplácel svědky

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
Foto: www.eu2009.cz

Turín - Italský expremiér Silvio Berlusconi (81) se patrně opět podívá do soudní síně. Hrozí mu obvinění z uplácení svědků v kauze pohlavního styku, který měl s nezletilou marockou tanečnicí. Tentokrát žádá o schválení žaloby v případu známém jako Rubygate turínská prokuratura.

Berlusconi čelí obvinění, že v letech 2011 až 2015 dal ženám, jež měly proti němu svědčit v nyní již uzavřeném procesu označovaném jako Rubygate, celkem okolo deseti milionů eur (261 milionů korun) ve formě hotovosti, darů či různých plateb. Ženy pak před soudem podle přesvědčení prokuratury křivě vypovídaly.

Na lavici obžalovaných je tak v odděleném procesu i těchto 22 žen, včetně Karimy Mahrúgové, známé jako Ruby, na kterou z uvedené částky údajně připadlo sedm milionů eur.

Expremiér byl v předchozím procesu obžalován, že s Ruby měl pohlavní styk, když byla nezletilá, což dívka popřela. Prvoinstanční soud Berlusconiho poslal na sedm let za mříže. Odvolací soud ho však v roce 2015 viny v této linii případu definitivně zprostil.

Berlusconi usiluje politický návrat před parlamentními volbami, které se budou konat počátkem příštího roku. Středopravá koalice, kterou vede jeho strana Forza Italia (Vzhůru, Itálie) vede v průzkumech.

Témata:  Silvio Berlusconi Itálie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy