Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arabská koalice podnikla nálety v Jemenu, zahynulo přes 70 rebelů

Vrtulník UH-60 Blackhawk Saudi Arabian Army během operace
Vrtulník UH-60 Blackhawk Saudi Arabian Army během operace "Pouštní štít" (Operation Desert Shield)
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Saná - Při náletech arabské koalice severně od Saná přišlo o život přes 70 šíitských povstalců. Občanská válka v Jemenu trvá od roku 2014, podle oficiálních statistik zahynulo více než 10 tisíc lidí.

Televizní stanice Al Arabíja neupřesnila, kdy se tyto letecké údery odehrály a zda šlo o nálety v jednom nebo ve více dnech. Nicméně armádní tiskové středisko v Saná v této souvislosti mimo jiné uvedlo, že arabská koalice v pondělí zaútočila na výcvikové středisko rebelů Angar.

Šíitští povstalci z kmene Hútíů podle Al Arabíji zřídili v řadě okresů provincie Saná různé výcvikové tábory. V nich se připravují šíitští bojovníci před vysláním do akce proti legitimní mezinárodně uznávané jemenské vládě.

Do konfliktu v Jemenu zasahují také regionální mocnosti. Saúdská Arábie, která vede arabskou koalici bojující na straně vlády od roku 2015, a Írán na straně šíitů.

Témata:  Jemen Saudi Arabia Army Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy