Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Postup armády v Zimbabwe nebyl puč, řekl soud. Davy se mstí Mugabeho ministrům

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Harare - Nejvyšší soud v Zimbabwe konstatoval, že postup armády, který vedl k pádu dlouholetého vládce země Roberta Mugabeho, byl v souladu s ústavou. Zimbabwská armáda od počátku tvrdila, že její akce není státním převratem.

Mugabeho nahradil v pátek ve funkci viceprezident Emmerson Mnangagwa. Armáda zasáhla do dění v polovině listopadu poté, co Mugabe sesadil Mnangagwu. Svého dosavadního spojence se údajně snažil zbavit proto, aby moc mohl předat své manželce Grace.

Vojenské akce, které spočívaly v "zásahu motivovaném snahou zabránit převzetí" Mugabeho ústavních funkcí lidmi z jeho okolí, "jsou v souladu s ústavou a zákony", uvedl v pátečním rozhodnutí soudce nejvyššího soudu George Chiweshe. Podle AP tak zjevně narážel na Grace Mugabeovou.

Kromě verdiktu týkajícího se postupu ozbrojených sil soudce Chiweshe rovněž rozhodl, že sesazení viceprezidenta Mnangagwy bylo nelegální.

Kritiku si rozhodnutí soudu vysloužilo nejen ze strany spojenců Roberta Mugabeho a jeho ženy, ale i od některých právníků. Nejvyšší soud obviňují, že verdikt vydal na objednávku armády. Ke kritikům se přidal například i ředitel pobočky mezinárodní organizace Human Rights Watch pro jižní Afriku Dewa Mavhinga, který rozhodnutí soudu označil za "prapodivné".

Řada Mugabeho spojenců včetně mnoha ministrů se od vojenského zásahu neobjevila na veřejnosti. Obhájci lidských práv se obávají, že by se mohli stát terčem odplaty. Domy některých členů Mugabeho vlády už vyraboval rozzuřený dav.

Témata:  Zimbabwe Human Rights Watch soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy