Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron vyhlásil válku sexistické kultuře: Představil plán boje proti obtěžování žen

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Prezident Emmanuel Macron chce bojovat proti sexuálnímu obtěžování a násilí, jejichž terčem jsou ve Francii ženy. Mají k tomu posloužit nové zákony, ale i osvěta.

"Francie nesmí být jednou ze zemí, kde mají ženy strach," uvedl Macron. Jedním z cílů jeho nové iniciativy je mimo jiné zbavit oběti sexuálního obtěžování pocitu studu, který je jednou z hlavních příčin, proč o svých zážitcích mlčí. "Společnosti dominují muži a tomu je třeba učinit přítrž," dodal Macron.

Akční plán, kterým by chtěl prezident dosáhnout změny "sexistické kultury" ve Francii, obsahuje mimo jiné návrhy na přísnější tresty pro sexuální násilníky, ale i třináctiprocentní zvýšení rozpočtu ministerstva zodpovědného za boj za rovnost žen a mužů.

Ke zlepšení situace by měla přispět také osvěta na středních školách. Oběti sexuálního násilí by podle Macronových představ měly mít možnost podat prvotní trestní oznámení online. Zaveden by mohl být i systém zastávek na požádání - z nočních autobusů by pak ženy mohly vystupovat nejen na označených zastávkách, ale i tam, odkud to mají nejblíže domů.

Podle nedávného průzkumu institutu Odoxa se 53 procent Francouzek setkalo se sexuálním obtěžováním. Loni ve Francii 123 žen zemřelo na následky domácího násilí. Macron za ně při projevu držel minutu ticha.

Témata:  Emmanuel Macron sexuální obtěžování ženy Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy