reklama

Informoval o tom dnes španělský deník El País a agentura APA. Demonstrace se konaly při příležitosti Mezinárodního dne za odstranění násilí na ženách. Podle údajů OSN každá třetí žena na světě zažila nějakou formu fyzického násilí.

Mezinárodní den za odstranění násilí na ženách vyhlásila OSN v roce 1999. Už od roku 1981 si ale připomínali 25. listopadu ženské oběti násilí v řadě zemí světa a zejména v Latinské Americe, kde má tento den původ. Jde o tragické výročí z roku 1960, kdy byly diktátorským režimem Rafaela Trujilla v Dominikánské republice zavražděny tři sestry Mirabalovy, politické aktivistky.

Ve Španělsku se dnes konala řada shromáždění například na jihu země v Andalusii. Na 35.000 lidí se podle organizátorů sešlo na demonstraci proti násilí na ženách v jihošpanělské Granadě. Tisíce účastníků přišlo na manifestaci v Seville a také v Málaze, kde demonstraci svolalo sdružení za nulovou toleranci (Plataforma Violencia Cero). Lidé nesli transparenty například "Už žádná další! Chceme je živé!". Loni na následky násilí páchaného muži zemřelo ve Španělsku 44 žen, letos už je takových obětí 45.

Demontovalo se i v centru Říma. Akce se zúčastnila i předsedkyně dolní komory parlamentu Laura Boldriniová, která vyzvala ženské oběti násilí, aby sebraly odvahu a přestaly mlčet. Podle agentury APA zemřelo kvůli násilí letos v Itálii už 114 žen: většinu z nich zabili manželé či partneři. Za celý loňský rok činil tento počet 150 obětí, což bylo o 5,6 procenta více než v roce předchozím, uvedla APA.

Ke společné akci proti všem formám násilí na ženách vyzvala dnes v prohlášení i Evropská komise a generální tajemník OSN. EK i OSN letos v září zahájily společnou iniciativu s cílem bojovat proti veškerému násilí na ženách. V letech 2017 až 2023 na ni má být vyčleněno zatím 500 milionů eur (asi 12,7 miliardy korun).

Evropská komise dnes také vyzvala další země EU k ratifikaci takzvané istanbulské konvence o prevenci a boji proti násilí na ženách, kterou podepsaly členské země Rady Evropy v roce 2011 v Istanbulu a která vstoupila v platnost v roce 2014.

Istanbulskou konvenci dosud podepsalo na 45 zemí, ale ratifikovaly ji jen necelé tři desítky. Mezi státy, které dokument podepsaly, ale dosud neratifikovaly, je například Řecko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Švýcarsko, Chorvatsko, Slovensko nebo Česko.