Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mugabeho ministr financí čelí obvinění z korupce

Korupce
Korupce
Foto: Reprofoto YouTube

Harare - Bývalý zimbabwský ministr financí Ignatius Chombo se dnes na veřejnosti objevil poprvé od 15. listopadu. Je obžalován z korupce staré přes deset let. U soudu popsal své věznění armádou.

15. listopadu armáda obsadila vládní budovy a zadržela prezidenta Roberta Mugabeho, který o týden později rezignoval.

Chombo patřil k takzvané skupině G-40 uvnitř vládnoucí strany ZANU-PF, jejíž členové se stali cílem armádní "Operace obnova poselství" a následně byli ze strany vyloučeni. Řadí se k nim zejména bývalá první dáma Grace Mugabeová, dále například viceprezident Phelekezela Mphoko či bývalý šéf mládežnické organizace ZANU-PF Kudzanai Chipanga.

Soudu dnes bývalý ministr financí řekl, že poté, co do jeho domu vtrhli 15. listopadu vojáci, strávil devět dní v armádní vazbě s páskou přes oči. Jeho právník v pátek uvedl, že jej věznitelé bili, policie to ale popírá.

U soudu neprojevoval Chombo žádné emoce a nenesl stopy jakýchkoli zranění. O údajných fyzických útocích nehovořil, popsal však chvíle, kdy jej vojáci doma zadrželi. "Zatímco jsme stáli v místnosti, dovnitř vtrhlo pět nebo šest osob s maskami na tvářích a všichni měli zbraně. Mířili na nás," řekl.

Státní zástupce vznesl proti Chombovi obvinění z korupce o třech bodech, včetně pokusu o okradení Zimbabwské centrální banky v roce 2004, kdy působil jako ministr pro místní samosprávu. Soud jej pak poslal do vazby do pondělí, kdy se rozhodne o jeho žádosti o propuštění na kauci.

Někteří ze stoupenců nového prezidenta Emmersona Mnangagwy volají po stíhání členů skupiny G-40, Mnangagwa po svém návratu do vlasti ve čtvrtek naopak žádal obyvatele, aby se nepouštěli do odvety.

Témata:  Zimbabwe Robert Mugabe korupce

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy