Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zatím nejtěžší úkol pro papeže? František se vydává na cestu do Barmy a Bangladéše

Dilma Rousseffová s papežem Františkem ve Vatikánu, 20. března 2013
Dilma Rousseffová s papežem Františkem ve Vatikánu, 20. března 2013
Foto: Agencia Brasil **http://agenciabrasil.ebc.com.br**

Dháka/Vatikán - Papež František dnes večer odletí na týdenní návštěvu Barmy a Bangladéše. Region v současné době přitahuje pozornost především kvůli uprchlické krizi, během níž od konce srpna uprchlo z Barmy 620 tisíc Rohingů.

Podle analytiků bude nadcházející papežova mise, která potrvá do 2. prosince, zatím největší prověrkou jeho oceňovaných diplomatických schopností.

Nejvyšší katoličtí představitelé země již předem vyzvali papeže, aby během svého pobytu v zemi nepoužíval výraz Rohingové, který je zapovězený buddhistickou většinou země, jež Rohingy žijící v Barmě po generace neuznává jako etnikum a považuje je za nelegální přistěhovalce z Bangladéše bez práva na barmské občanství. "Požádali jsme papeže, aby se vyhýbal užívání termínu Rohingové, protože toto slovo je nepřijatelné pro armádu, pro vládu i pro barmský lid," řekl barmský kardinál Charles Bo počátkem tohoto měsíce.

Podle místních katolických duchovních by papežovo poukazování na Rohingy mohlo vyvolat odvetu vůči křesťanské menšině ze strany barmské armády. Papež ale již koncem srpna otevřeně vyjádřil obavy o osud Rohingů v Barmě, když hovořil o "pronásledování našich rohingských bratrů a sester" a modlil se, aby jim "byla udělena plná práva".

Podle expertů má papež František největší šanci přinést alespoň nějakou změnu, když bude při svých veřejných projevech i při soukromých schůzkách poukazovat na společné hodnoty křesťanů a buddhistů, jako je soucit a láska k bližním.

Podle statistik Vatikánu z roku 2015 žije v 52milionové Barmě asi 659.000 katolíků a v Bangladéši, který má zhruba 159 milionů obyvatel, jich je asi 375.000. Buddhisté tvoří přibližně 90 procent barmské populace, v Bangladéši je 90 procent populace muslimské.

Papež František by měl podle plánu do Asie odletět z Říma dnes ve 21:40 SEČ, v největším barmském městě Rangúnu bude v pondělí po poledni. Jeho oficiální program začíná v úterý 28. listopadu, kdy se v barmské metropoli Neipyijtu setká se Su Ťij, prezidentem Tchin Ťjoem a dalšími politickými představiteli Barmy. Ve středu bude papež František sloužit v Rangúnu mši pro místní katolickou komunitu a sejde se s buddhistickými vůdci.

Nově byla do papežova programu zařazena také schůzka s mocným šéfem armády generálem Min Aun Hlainem, která je plánována na 30. listopadu v Rangúnu. Týž den papež odcestuje do Bangladéše, kde bude jednat také s premiérkou Šajch Hasínou Vadžídovou, s bangladéšskými biskupy a zúčastní se mezináboženského mírového setkání. Po schůzkách s mladými Bangladéšany a s knězi se František vrátí 2. prosince zpět do Říma.

Témata:  Papež František Barma Bangladéš Rohingové

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy