Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Indonésii hrozí erupce sopky. 100 tisíc lidí musí pryč

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Jakarta - Indonésie zvýšila varování před vulkánem Agung na nejvyšší možný stupeň. Sopka již nyní chrlí popel. Lidi žijící v okruhu do deseti kilometrů mají být okamžitě evakuováni, neboť bezprostředně hrozí větší výbuch.

Mezinárodní letiště v balijské metropoli Denpasaru bylo uzavřeno, informovala agentura Reuters. Denně odbaví nejméně 5000 zahraničních turistů a 15.0000 až 20.000 domácích návštěvníků. Zatím se uzavření letiště dotklo 445 letů, z toho 196 mezinárodních.

"Šedý popel a občasné slabé výbuchy jsou slyšet do vzdálenosti 12 kilometrů od vrcholu. V noci byly vidět plameny, což ukazuje na to, že případná erupce může nastat kdykoli," uvedl v prohlášení indonéský úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB.

Z oblasti, kde žije 90.000 až 100.000 lidí, už podle mluvčího úřadu odešlo zhruba 40.000 osob. "Opravdu žádáme lidi v nebezpečné zóně, aby hned odešli, hrozí větší erupce," uvedl mluvčí. Někteří lidé podle něj vyčkávají, protože ještě nebyla evakuována jejich hospodářská zvířata.

Sopka Agung se probudila v září po více než 50 letech. V uplynulém týdnu byly zaznamenány dvě erupce. Po té sobotní úřady vyhlásily pro letecké společnosti nejvyšší, červený stupeň varování. Sloupec dýmu nad horou, který už vystoupal nad šest kilometrů, by letadlům mohl poškodit motory.

České ministerstvo zahraničí v souvislosti aktivitou Agungu vybídlo české turisty k obezřetnosti a ke sledování situace. Vulkán se nachází zhruba 70 kilometrů od hlavních turistických destinací.

Témata:  Indonésie sopky

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy