Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František přicestoval do Barmy

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Rangún - Papež František dnes přicestoval do Barmy. Jde o vůbec první návštěvu hlavy katolické církve v historii této země. Region se potýká s uprchlickou krizí, během níž od konce srpna uteklo před násilím z barmského Arakanského státu do sousedního Bangladéše 620 tisíc muslimských Rohingů.

Z Říma František odletěl v neděli večer do největšího barmského města Rangúnu, kde přistál dnes krátce po poledni místního času (ráno SEČ).

Papežův oficiální program začíná v úterý, kdy se v metropoli Neipyijtu setká s nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij a prezidentem Tchin Ťjoem. Ve čtvrtek bude pokračovat v cestě do Bangladéše. Zatím není známo, do jaké míry se František chce věnovat přímo otázce Rohingů.

Spojené státy situaci v regionech obývaných Rohingy označily za etnické čistky. Organizace Amnesty International zase uvedla, že barmští vojáci se vyháněním, mučením a znásilňováním Rohingů dopouštějí zločinů proti lidskosti. Barmská armáda obvinění odmítla.

Témata:  Papež František Barma Aun Schan SuŤij

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy